“De zonsondergangen zijn hier zó mooi” - Arno Schuurs en Paulien van Noort

Woensdag 10 februari 2021

Natuurlijk hebben we de skyline, de historische straatjes en het groene buitengebied. Maar wat Deventer echt bijzonder maakt? De mensen. In de InDeventer-serie vertellen Deventenaren hoe zij op een bevlogen, creatieve en een tikkeltje eigenwijze manier werken aan de dromen van de stad en omgeving. Deze week spreken we Arno Schuurs en Paulien van Noort. Zij vervingen de vervallen boerderij aan de IJsseldijk voor een moderne woning. Een nieuw icoon op misschien wel de mooiste plek van Deventer.

Deventer – Wie tijdens de coronaperiode door de noordelijke uiterwaarden liep zag de wereld een klein beetje veranderen. De iconische vervallen boerderij aan de IJsseldijk, die vooral dienstdeed als etalage voor graffiti-artiesten, maakte in een paar maanden tijd plaats voor een nieuw icoon. De bijzondere natuurinclusieve woning van Arno Schuurs en Paulien van Noort, die daarmee hun wens in vervulling zagen gaan.

Zonsondergang  
“We reden regelmatig ’s avonds langs deze plek na een etentje in de stad, op weg naar ons vorige huis in Diepenveen’’, kijkt Arno Schuurs terug. “Elke keer als we dan richting de IJssel keken zeiden we tegen elkaar: ‘de zonsondergangen zijn hier zó mooi, wat zou het gaaf zijn om daar te wonen.”

Dat bleek meer dan een vaag verlangen. Schuurs en Van Noort hadden er een slepend vergunningstraject en een lange ontwerp- en inschrijvingsprocedure voor over om uiteindelijk in oktober de sleutel officieel in het slot te draaien. “We hebben zeven dagen in de week gewerkt en uiteindelijk in vier maanden tijd het huis gebouwd. Nu genieten we iedere dag van het resultaat.”

Uniek concept
Het resultaat is een gelijkvloerse 34 meter lange, woning met enorme raampartijen aan de IJsselzijde en bijzondere ‘groene’ muren aan de kant van de weg. In deze muren groeien vier plantensoorten en bloemen, die met een ingebouwd irrigatiesysteem continu worden voorzien van water. “Een duurzame manier om water af te voeren en een effectieve manier om het huis te isoleren voor het geluid van de weg”, legt Paulien van Noort uit.

Het interieur is ruimtelijk opgezet en heeft iets ongepolijst. De ventilatiebuizen en kabelgoten zijn zichtbaar, muren niet gestuukt en er is gebruikgemaakt van terracotta snelbouwblokken, staal en beton. “Het is eigenlijk een soort stadsloft in de natuur”, zegt Arno. Paulien vult aan: “Ons belangrijkste doel was om de natuurlijke omgeving zoveel mogelijk naar binnen te brengen en het verkeer buiten te houden. Daarom hebben we aan de kant van de IJssel ramen over de hele zijde van het huis. Daardoor hebben we in iedere ruimte uitzicht op het IJssellandschap.’’

Gewoon tof
Wie een blik werpt op het huis aan ‘de dijk’ ziet het resultaat van gedurfde keuzes en enorme creativiteit. Dat is geen toeval. Schuurs en Van Noort ontwikkelen woonconcepten en ontwerpen, bouwen en verhuren met hun bedrijf GetAway Deluxe verschillende kleine vakantiehuizen in de regio, waaronder in natuurgebieden bij Lettele, Gorssel en Dalfsen. Ze wonnen in 2007 zelfs de Dutch Design Award met één van hun ‘marine cabins’, 20 meter lange schepen die zijn ingericht als volwaardige woningen. Inclusief hardhouten vloer, luxe keuken, loungebanken en houtkachel.

Wat hun stijl van ontwerpen typeert? “Eigenlijk gewoon maken wat we zelf tof vinden. Wij vinden het vooral belangrijk om een ruimte in te richten waarin je zo fijn mogelijk verblijft. Met sfeervolle plekjes, mooie materialen, alle woongemakken en een gevoel van vrijheid. Daarna verzinnen we wel hoe we dat verpakken”, zegt Paulien. Dat leidt tot vakantiehuizen met alle gemakken van thuis en een eigen huis dat continu een vakantiegevoel geeft.

Thuis
Ze zitten inmiddels ontspannen op de bank van hun nieuwe thuis, met de zwemvijver op de achtergrond. De tuin heeft nog een lente nodig om tot volle bloei te komen en de mooiste seizoenen voor zonsondergangen moeten nog komen. Toch raakt het gezin zelfs in tijden van een lockdown niet uitgekeken. “We zien het hoogwater tot dichtbij naderen, de koeien van de buurvrouw achter ons huis langs lopen en regelmatig een torenvalk cirkelen boven de velden. Dat is echt bijzonder. Hoewel we graag nieuwe plekken ontdekken zitten we hier voorlopig wel goed.’’  

Door Luuk Talens
Tevens geplaatst in het Deventer Nieuws