‘In dialect krijgen sommige woorden meer betekenis’

Dinsdag 31 mei 2022

Jeffrey Kleine Koerkamp maakt naam als cabaretier

Cabaret is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je aan Deventer en de omliggende dorpen denkt. Toch kent de regio een rijke geschiedenis humoristisch toneelspel, denk alleen al aan de Lettelse Revue. Jeffrey Kleine Koerkamp (27), een Lettelenaar in hart en nieren, maakte er jaren geleden kennis met het toneel. En dat liet hem niet meer los. Inmiddels treedt hij op met een eigen show (deels in Sallands dialect), organiseert hij het Comedy Quartet en treedt hij op bij speciale gelegenheden, zoals de Deventer Sportverkiezingen.

Knettergek
“Mijn ouders zeiden altijd al: Jeffrey jij bent zo knettergek, moet je niet eens meedoen met de revue? Maar toneelspelen, dat was niks voor mij dacht ik. Toch ging het in m’n hoofd zitten. Dus ik meldde me aan. Ik deed zes avonden mee, maar dat bleek al snel veel te weinig.”

Het was de lach die wat met hem deed, vertelt de komediant. “Het heeft me gek gemaakt van cabaret. Mensen aan het lachen maken, daar krijg ik een kick van.” De toen 18-jarige Jeffrey besluit meteen dat hij dit vaker wil doen dan zes avonden in het jaar en begint aan een opleiding tot artiest in Zwolle. “Daar heb ik leren acteren. Maar ik kon toen nog alle kanten op.”

Eigen show
Een volgende levenskeuze plaatste hem voor een dilemma. De prestigieuze Koningstheateracademie in Den Bosch die in totaal 30.000 euro zou kosten en waarbij hij verder niet mag optreden? Of blijven optreden in de regio en investeren in een nieuwe, eigen show? Het werd het laatste.

De regio heeft namelijk een speciaal plekje in z’n hart. “Ik zie het hier als een veilige thuishaven. Omdat een deel van mijn voorstelling in dialect is, is er veel herkenning. Ik was ook net lekker bezig, trad op in Café Braakhekke in Bathmen en het HOFtheater in Raalte. Dus ik investeerde in mijn eigen voorstelling.”

Dialect
In die voorstelling, Nee, eigenlijk niet – de naam is ontstaan toen iemand hem vroeg: heb je al een titel voor je show? – heeft het Sallands dialect een gastrolletje. Bijvoorbeeld in het lied dat gaat over zijn afkomst: Woar bin ie der ene van. Daarin legt hij uit waarom hij Jeffrey van Jeroen, van Hein, van Mans van Mies van de winkel wordt genoemd. “De show is gewoon in Algemeen Nederlands, maar hier en daar komt er wat dialect in terug. Vooral als het over mezelf gaat.”

De jongen uit Lettele, die inmiddels trouwens in Deventer woont met vriendin en kat, heeft dan ook een bijzondere waardering voor het dialect. “We spraken het thuis natuurlijk. En sommige woorden krijgen meer betekenis, de intentie wordt ineens veel groter. Dat maakt het interessant.”

De show zit nu in de try-outfase. Eigenlijk al zo’n drie jaar. “Vlak voor corona was het klaar voor de try-outs. Ik heb twee keer gespeeld en toen ging alles op slot. Dat was pittig.” Van nieuw werk kwam het überhaupt niet. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik in die coronaperiode niet veel heb gedaan. Ik kon niet spelen. Dan ging ik weer dat notitieboekje erbij pakken en dacht ik: waar schrijf ik voor?”

Comedy Quartet
Toch kwam er wel inspiratie. Voor het Comedy Quartet bijvoorbeeld. Een avond waarop vier cabaretiers op vier verschillende locaties een voorstelling geven van twintig minuten. Waarna het publiek vertrekt en verder rouleert. “Het is ontstaan vanuit het idee dat je maar met weinig mensen op één plek kon zijn. Dus je kon met kleine groepjes toch 80 minuten aan cabaret zien.”

Voor de cabaretiers is het ook een mooi initiatief, vertelt Kleine Koerkamp. “Jongens zoals ik, daar zijn er nog veel meer van. Ze willen graag spelen. Maar ik probeer wel altijd een kwartet samen te stellen dat heel divers is.” In Lettele zijn inmiddels drie van zulke avonden geweest, Heeten heeft er één gehad. “En ik denk erover om het ook in Deventer te doen, het zou er goed kunnen.”

Naam maken
De komediant zoekt vaker samenwerkingen. Zo duurt zijn show duurt 45 minuten. “Best kort om helemaal voor naar het theater te komen”, zegt hij bescheiden. “Daarom werk ik nu samen met Jasper Nieuwenhuis, die ook een voorstelling heeft van 45 minuten. Als we na elkaar optreden, is dan toch alweer anderhalf uur.”

De komende tijd gebruikt hij om naam te maken. In Salland, maar ook daarbuiten. De vraag is natuurlijk hoe daar het dialect landt. “Misschien verstaan ze het niet in bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam. En misschien is het dan ook niet meer leuk.” Het liefst doet Kleine Koerkamp nog mee aan het Cameretten Festival of het Leids Cabaret Festival. “Om een doorbraak te kunnen maken moeten mensen je gaan zien. En dan moet je meters maken.”

Jeffrey Kleine Koerkamp speelt op 11 juni tijdens de Kunstfietsroute bij Heerlijkheid Linde. Je kunt daar onder andere zijn lied Woar bin ie der ene van beluisteren.

 

Geschreven door: Yoni Pasman

Beeld: Grietje Mesman

 

Natuurlijk hebben we de skyline, de historische straatjes en het groene buitengebied. Maar wat Deventer echt bijzonder maakt? De mensen. In de InDeventer-serie vertellen Deventenaren hoe zij op een bevlogen, creatieve en een tikkeltje eigenwijze manier werken aan de dromen van de stad en omgeving.

Tevens geplaats in Het Deventer Nieuws