Auping durft te innoveren – omdat het moet

Dinsdag 7 juni 2022

FotoGrietje-102 deze gebruiken en logo en groen niet wegsnijden

Wie grote stappen wil maken, begint klein. Talloze bevlogen Deventenaren inspireren door op hun manier de wereld een beetje beter te maken. Van armoedebestrijding en klimaatactie tot eerlijk werk en economische groei. In deze inDeventer-serie van 17 artikelen vertellen ze hoe zij zich inzetten voor de Sustainable Development Goals (SDG’s). In ieder artikel maken we kennis met een lokaal initiatief dat bijdraagt aan een SDG. Deze keer SDG 12: verantwoorde consumptie en productie. We spreken met Mark Groot Wassink van Auping.

Klein beginnen? Niet bij Auping. De Deventer beddenfabrikant kíest namelijk voor duurzaamheid als beleid. Niet om winst te maken, maar vanuit een intrinsieke motivatie. Mark Groot Wassink is er Director Sustainability and Innovation en vertelt waarom het sociaal ondernemen het bedrijf past als een jas. Zo zetten ze zich specifiek in voor SDG 12: verantwoorde consumptie en productie.

1,5 miljoen matrassen
Het begon allemaal met een schokkend gegeven: per jaar belanden 1,5 miljoen matrassen op de vuilstort. “Die worden grotendeels verbrand. Zonder dat er iets van hergebruikt werd.” Dat komt doordat de matrassen van schuim zijn en aan elkaar gelijmd. Ze zijn dus lastig uit elkaar te halen en moeilijk te hergebruiken. Kortom: als matrassenproducent bleek Auping onderdeel te zijn van een enorme vervuilende industrie. Dat moest anders.

Circulair matras
“We zijn gaan kijken of we een matras konden ontwerpen voor de circulaire economie”, vertelt Groot Wassink. Een ultiem gebruiksvoorwerp herbruikbaar maken dus. Daarvoor moest het schuim wijken. Een enorme innovatie-uitdaging, want schuim is comfortabel, dus een fijn materiaal in de matrassenindustrie. “Maar schuim kun je niet op gelijkwaardig niveau hergebruiken. Dus zijn we gaan ontwerpen met materialen waarmee dat wel kan, zoals polyester en staal. Net als bijvoorbeeld glas en plastic, kun je polyester omsmelten naar polyester.” Ideaal om vervolgens weer een nieuw matras van te maken dus.

Ook lijmen was uit den boze. De onderdelen van het matras waren immers niet meer los te krijgen. Niet handig als het hergebruikt kan worden. “We zijn met een ander verbindingsmiddel gaan werken dat loslaat wanneer het verwarmd wordt. Een soort klittenband eigenlijk, waardoor we het matras uit elkaar kunnen halen.”

Rugwind
Het resultaat is een compleet nieuw matras. “We hebben vanuit redesign gedacht. Geen vernieuwing, maar echt een innovatie.” En wat blijkt? Het is ook nog eens op andere vlakken een beter matras. Hij blijkt hygiënischer, brandveiliger en gezonder. Hygiënischer omdat het polyester beter ventileert. Brandveiliger omdat vuur uitdooft in polyester. En het is gezonder, omdat dit matras niet hoeft ‘uit te wasemen’, wat je met veel matrassen wel moet doen vanwege de vluchtige organische stoffen (voc’s) die kunnen vrij komen.

“Rugwind”, noemt Groot Wassink die bijvangst. “Als we iets willen veranderen, dan moeten we ook overtuigen dat het kan. En dan moet het product voor de klant ook beter zijn dan het al was. En dat is gelukt.”

Levensduren
Na tien jaar gebruik kun je het matras gewoon inleveren zoals je gewend bent. Auping-matrassen worden dan niet verbrand, maar verwerkers kunnen ze eenvoudig scheiden. De materialen komen dan naar gespecialiseerde verwerkers of naar de plek waar hun bestaan ooit begon: de beddenfabriek. “In plaats van één keer de grondstoffen te gebruiken, kunnen ze nu meerdere levensduren mee.”

Als gebruiker merk je daar weinig van. “Er was vooraf ook niet een enorme klantvraag specifiek naar duurzamere matrassen”, vertelt de Director Sustainability and Innovation. “De klant weet niet of iets duurzaam is, die wil gewoon een goed comfortabel bed. Dat is prima, wij willen dat graag zorgvuldig en verantwoord te doen. Als we willen dat er iets verandert, dan moeten we dat zelf doen.”

Spannende keuzes
Je moet het maar durven. Het bedrijf verrast ook Groot Wassink af en toe  met zijn bereidheid om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. “Ik vind dat ook bijzonder. En het wordt ook steeds belangrijker voor medewerkers. We zien dat mensen hier komen werken omdat ze hier de mogelijkheid hebben om wat bij te dragen.”

Natuurlijk is het geen liefdadigheidswerk wat Auping doet, verzekert hij. “We moeten winst maken. En soms betekent het dat we spannende keuzes moeten maken. Zoals bij deze aanpassing  van het assortiment. Daar is veel tijd en geld ingestoken. Maar levert nu betere matrassen op die ook nog eens duurzaam zijn.”

Noodzaak
Toch zit het verankerd in de strategie. Omdat Auping dat nou eenmaal zélf nodig vindt. De SDG’s kwamen pas later. “Wij hebben er vijf opgenomen in ons beleid, omdat ze passen bij wat we doen. Er zijn er zeventien en we kunnen onmogelijk aan ze allemaal voldoen. Maar voor de wereld is het goed dat ze er zijn.”

Tot voor kort had Auping één circulair matras, de Evolve. Sinds dit voorjaar zijn daar de Elysium en de Elite bijgekomen, die beide zijn gemaakt voor vier verschillende lichaamstypen.

 

Geschreven door:  Yoni Pasman

Foto van:  Grietje Mesman

 

Tevens geplaats in Het Deventer Nieuws