Geupload bestand

Agrifood

Agrifood

Deventer is in 2011 al verkozen tot groenste stad van Europa, dat de stad omringd is door groen valt dus niet te ontkennen. Buiten dat dit een erg mooie leefomgeving biedt aan de inwoners van Deventer, wordt het ook goed gebruikt door de vele boeren bedrijven die je in de omgeving tegenkomt. Hierdoor is de toestroom van boeren halffabricaten zoals onverwerkte melk groot, wat gunstig is voor de agrifood sector. Producten kunnen zo namelijk gemaakt worden door samenwerkingen met lokale boerenbedrijven wat weer gunstig is voor kostenbesparing en de lokale economie. 

Ook de opkomst van de biologische industrie binnen de agrifoodsector heeft in Deventer impact. Dat de vraag naar biologische producten steeds verder aantrekt, valt niet meer te ontkennen. Slimme ondernemers haken in op deze trend waardoor je hier het ene na het andere biologische boerenbedrijf uit de grond ziet schieten. Lees hier onder bijvoorbeeld het verhaal van Boerderij Melk en Noot. Of over de streekproducten 'Van onze Grond', die in lokale supermarkten worden verkocht.

Naast het feit dat Deventer omringd is door groen heeft Deventer ook de grootste binnenhaven van Nederland en een goede verbinding via de snelweg en N-wegen, wat logistiek gezien erg gunstig is voor Agrifood bedrijven. Daarom vind je in de omgeving ook grote agrifoodbedrijven zoals For Farmers en Trouw Nutrition Benelux. In het Havengebied vind je de Deventer Overslag Kombinatie, dit bedrijf is gespialiseerd in het vervoeren van diervoedergrondstoffen en meststoffen.

Foto: H2R+

…in de Spotlight!

Melk & Noot

"Melk & Noot brengt duurzaam 'boeren' naar Deventer". Rick en Arjuna Huis in 't Veld zijn met het idee om duurzame voeding te produceren voor Deventer en omstreken aan de slag gegaan. De melkbrouwerij is de pionier "Naast onze 45 MRIJ-koeien, de paar kippen en biggen willen we meer verschillende dieren op een natuurlijke manier houden", vertelt Rick. Zo willen Rick en Arjuna geleidelijk uitbereiden om zo steeds meer mensen in Deventer en omsteken te voorzien van duurzame lokale voeding.